Koko luokan Lukumummi

Osa-aikaisesti työelämässä mukana oleva 65-vuotias Mirja Terva-aho, joka esittelee itsensä ”ihan tavalliseksi mummiksi”, on toiminut Lukumummina yhden syksyn ajan.
–Olen Lukumummina noviisi ja ihan tavallinen. Mutta arvaatkos mitä, ihan tavallinenkin pärjää!

Mirjan mielestä Lukumummi ja -vaari -toimintaan on ollut helppo tulla mukaan. Koululla käynti ja mummien ja vaarien yhteisiin tapaamisiin osallistuminen on tuntunut mukavalta. Mirja on kokenut myös vertaisryhmätapaamiset mielekkäiksi.

Mirja pohtii, että Lukumummi ja -vaari -toiminta sopii monenlaisille ihmisille. –Ei ole pakko olla esimerkiksi hirveän sosiaalinen, koska lapsen kanssa luetaan kaksin. Toisaalta taas sosiaalisuus ei haittaa, koska sitten voi huomioida koko luokkaa, jos haluaa.

Koko koulu oppi tietämään ja tuntemaan Mirjan syksyn aikana. –Itse koin, että roolissani oli helppo puuttua, jos lapset vaikka nahistelivat. Minulla oli aikaa pysähtyä ja kysyä, että mites täällä menee. Jos joku ihmetteli, että kukas mummo se täällä kysyy, toinen kertoi heti, että tuohan on se Lukumummi.

Mummi ja oppilas

HALATTAVAN HYVÄ LUKUMUMMI

–Vaikka en ole lukenut kuin yhden lapsen kanssa kaksistaan, olen kokenut olevani koko luokan Lukumummi. Jokainen lapsi luokalla on ollut tärkeä, Mirja kertoo.

–Olen kysellyt lapsilta läksyistä ja kertonut verotuksesta, Mirja nauraa, –Kerroin lapsille myös omista kouluajoistani ja lapset oli ihan silmät pyöreinä.

Mirjalle oli tärkeää, että koko luokka saisi toiminnasta jotakin ja niinpä hän lupasi lapsille, että hän vastaa jokaiselle lapselle, joka kirjoittaa hänelle kirjeen. Kirjoittaa saisi mistä vain haluaisi. Muutama lapsi kirjoitti ja sitäkin useampi tuli jossain vaiheessa syksyä ja halasi! Toisin sanoen Lukumummi tuli kaikille tutuksi ja turvalliseksi.

Mirja osallistui myös koulun joulujuhlaan ja oli sitä ennen katsomassa, kun pojat harjoittelivat Tiernapoikaesitystä. Mirjan mukaan pojat huomasivat sen, että hän aidosti välitti jokaisesta lapsesta.

–Koin, että kuulun osana luokkaan, Mirja kertoo, –kerran vitsailin lapsille, että opettaja ei tule ja olen sen päivän sijaisena. Tärkeää tässä toiminnassa on kyllä, että opettajan kanssa yhteistyö sujuu ja molemminpuolinen kunnioitus.

Monenlaisessa vapaaehtoistoiminnassa mukana ollut Mirja kertoo, että hänellä on luontainen halu auttaa: –Aion ehdottomasti jatkaa Lukumummina. Kiva tehdä jotakin sellaista, mitä ihan kaikki eivät tee.

Teksti: Suvi Ylönen, Niilo Mäki Instituutti


0 Comment

Would you like to join the discussion? Feel free to contribute!

Write a Reply or Comment