Lukumummi Leena kannustaa kaikkia virkistäytymään vapaaehtoistyön pariin

Lukumummi Leena kannustaa kaikkia virkistäytymään vapaaehtoistyön pariin

Lukumummi Leena Hänninen, 75, on todellinen vapaaehtoistyön aktiivi. Hänninen oli työelämässä perustamassa ja johtamassa Jyväskylän vapaaehtoistoiminnankeskusta Vaparia. Eläkkeelle jäämisen jälkeen ei toimettomia hetkiä ole montaa kertynyt. ”Vapaaehtoistyön kautta minulla on ollut kevyt lasku eläkkeelle”, Leena kertoo.

Eläkeläisjärjestö Jyväskylän Ruskat ry:n puheenjohtaja tietää, että erityisesti miehiä voisi houkutella enemmän vapaaehtoistyön pariin eläkeiän kynnyksellä. ”Tiedämme, että eläkeiässä ylipäänsä on enemmän naisia, eivätkä miehet tulee meidän neulomisklubehin”, Leena nauraa. Jyväskylässä onkin alkanut uusi Äijät-ryhmä, joka kokoontuu viikoittain Kortepohjassa. Miesryhmään on suunnitteilla käyttäjien toiveista nousevia aiheita ja retkiä. Ensimmäinen retki suuntaa nimenkin mukaan sopivasti Jyväskylän Äijälään.

”Lukumummi ja -vaari -toimintaankin voisi lähteä lisää miehiä mukaan”, vinkkaa Leena. Leena itse lähti viime keväänä. ”Tämä maahanmuuttajille suunnattu toiminta on aivan ihanaa. Minulla on lukuoppilaiden kanssa saman ikäisiä lapsenlapsia kaukana Porvoossa ja tämä toiminta hieman helpottaa ikävää. Lapset ovat niin avoimia ja suloisia.” Leena muistelee omien lapsiensa lapsuusaikaa ja koska iltatilaisuuksia oli useasti töiden vuoksi, jäi iltasadun lukuvastuu Leenan miehelle. ”Kyllä tämä lukutouhu on ehdottomasti myös miesten juttu, mukaan vain. Vaarien tarinointi on aivan erityisesti lasten mieleen.”

Leenan sydämellä on myös parantaa eri järjestöjen yhteistyötä. ”Meillä on pelkästään Keski-Suomessa lukusia yhdistyksiä, jotka kaikki järjestävät mukavaa toimintaa. Tämä aiheuttaa jopa hieman hajanaisuutta osallistujien näkökulmasta. Tarjontaa on niin runsaasti, että voi olla hankala valita.” Leena ja muiden järjestöjen puheenjohtajat perustivat Jyväskylään verkoston, joka kokoontuu muutaman kerran vuodessa miettimään yhteistyön paikkoja. ”Yhteistyöllä saamme varmasti tämän positiivisen ongelman ratkaisua ja tarjonnan näyttämään selkeämmältä osallistujille”.

Mutta kuinka Leena jaksaa olla näin puuhakas vielä eläkkeelläkin? Leena itse vastaa nauraen: ”Kai se on geeneissä! Kyllä se niin on, että kun antaa pikkusormen, niin se sitten vie mukanaan”. Leena itse virkistäytyy senioritanssissa sekä kutomalla Ruskat puikoissa -ryhmän naisten kanssa. Hänninen kannustaa kaikkia ikäisiään: ”Rohkeasti mukaan kokeilemaan, mistä löytyisi se oma paikka!”

 

Tervetuloa tutustumaan vapaaehtoistyön mahdollisuuksiin Vapaaehtoistyön messuille lauantaina 3.12.2016 klo 14-18 Vanhalle ylioppilastalolle Helsinkiin. Lukumummi Leena Hänninen tavattavissa koko päivän Lukumummi ja -vaari -toiminnan pisteellä.

 

Teksti: Hanna Pöyliö, Niilo Mäki Instituutti
Kuva: Miika Pekkarinen, Niilo Mäki Instituutti

 
Scroll to Top
Skip to content