Yhdessä lukemaan! – Lukupuuhakirja

Eräänä päivänä koiralla on kolmivuotissynttärit, ja silloin koira käy saunassa.

Koira heittää löylyä, mittari näyttää sata astetta.

Pekko sanoo: ”Vuh vuh, onpa kuuma.

Taidan ottaa kupillisen raikasta vettä.”

Pekko-koiran ja muiden hauskojen hahmojen tarinoihin pääsee uppoutumaan Yhdessä lukemaan! -lukupuuhakirjan parissa. Lasten, opettajien ja mummien kirjoittamissa tarinoissa on jujua ja samalla saa myös tehdä hullunkurisia tehtäviä.


Uudenlainen lukupuuhakirja innostaa oppimaan!

Suomessa lapset oppivat yleensä helposti tarkan peruslukutaidon, mutta osalla lukeminen jää hitaaksi ja työlääksi. Hidas lukija ei välttämättä innostu lukemaan vapaa-ajallaan, kun taas sujuva lukija lukee runsaasti. Hän saa siis moninkertaisesti enemmän lukuharjoitusta. Vähäisen lukemisharrastuksen vuoksi ero hitaiden ja sujuvien lukijoiden välillä säilyy tai jopa kasvaa vuosien saatossa. Sujuvan lukemisen ja lukemisharrastuksen tukemisen tarpeeseen syntyi Lukemissujuvuushanke ja hankkeessa edelleen Lukumummi ja -vaari –toiminta sekä ajatus tästä kirjasta. Lukupuuhakirja on syntynyt Lukumummi ja -vaari –toiminnan innoittamana. Vapaaehtoiset Lukumummit ja -vaarit käyvät kouluilla lukemassa yhdessä lasten kanssa, jotka tarvitsevat lisätukea tai innostamista lukemiseen. He tarjoavat lapsille lisää lukukokemuksia sekä innostavat heitä kirjojen maailmaan yhteisten lukutuokioiden avulla. Lukutuokioiden lomassa syntyy myös luontevaa sukupolvien välistä vuorovaikutusta. Lukutuokioissa käytetään yhdessä lukemisen tapoja, joiden on havaittu auttavan lukemista. Voit lukea kirjan tarinoita samanlaisilla lukutavoilla!

Lukupuuhakirjan tarinat on koottu avoimen kirjoituskilpailun hedelmistä. Kirjaan ovat kirjoittaneet kaikenikäiset kirjoittajat lapsista seniori-ikäisiin. Tarinat liittyvät lukemiseen ja Lukumummeihin ja -vaareihin, isovanhempiin ja heidän muistoihinsa omasta lapsuudestaan sekä muihin ihmissuhteisiin, eläimiin ja luontoon. Mukana on myös lasten sarjakuvia ja satuja.

Tarinoita voi lukea eri tavoin: lapsi yhdessä aikuisen kanssa, lapsi itsekseen tai aikuinen lapselle. Tarinoita on maustettu lasten piirroksilla sekä tehtävillä ja puuhilla, joita voi tehdä yhdessä vaikka mummin tai vaarin kanssa. Yhdessä luettaessa aikuiset – Lukumummit ja -vaarit, muut isovanhemmat, opettajat, isät ja äidit – voivat tuoda lapselle lisää lukukokemuksia ja innostaa heitä yhteisen lukuharrastuksen pariin. Lapsi voi myös lukea tarinoita omaan tahtiinsa tai kuunnella niitä aikuisen,sisaruksen tai kaverin lukemana kotona tai koulussa. Voitte käyttää kirjaa vaikkapa yhteisten keskustelujen virittäjänä!

Tekijät: Hanna Pöyliö, Elisa Oraluoma, Paula Salmi  ja Maria Haakana (toim.)
Julkaisija: Niilo Mäki Instituutti • Julkaisuvuosi: 2014 • Hinta: 19,50 euroa

Lukupuuhakirjan esittelyvideo:

Keksitkö superpingviinille supervarusteet?

Ampaiseeko kissa suunnittelemallasi raketilla Kuuhun?

Höllentyykö tiukkapipoisen mummon hermot, jos hän silittää kissaa?

Scroll to Top
Skip to content