”Lukumummit ja -vaarit ovat ihania lukemisen esikuvia ja ääneen lukemisen lähettiläitä” 

Vilma Tammelin on toiminut Lukukeskuksen hankeasiantuntijana vuoden 2023 alusta lähtien. Lukutaitotyön pariin hänet on vienyt toive mahdollistaa kaikille lukemisen iloa sekä into vaikuttaa lukutaitoon yhteiskunnallisesti. 

Lukukeskus on lukemisen ja lukutaidon asiantuntijajärjestö ja yksi Lukumummien ja -vaarien tärkeistä yhteistyökumppaneista. Vapaaehtoisille Lukumummeille ja -vaareille Lukukeskuksen työ voi olla tuttua esimerkiksi kirjailijavierailuista, joiden välittäminen on yksi Lukukeskuksen toiminnoista. 

Vilma Tammelin toimii Lukukeskuksella hankeasiantuntijana.
Kuva: Lukukeskus

Vilma Tammelin kuvaa Lukukeskuksen keskeiseksi tehtäväksi koota ja välittää tietoa lukutaidosta ja lukemisen tärkeydestä sekä toimia yhteiskunnan eri sektoreilla tasavertaisen lukutaidon puolustamiseksi. Työssään Tammelin koordinoi Lukukeskuksen hankkeita. Yksi näistä on Lue lapselle -hanke, jonka tavoitteena on tukea varhaislukemista sekä välittää tietoa ja materiaaleja lapselle lukemisen tärkeydestä niin perheille kuin varhaiskasvatuksen ja terveydenhuollon ammattilaisillekin. Lisäksi hän toimii Lukukeskuksen julkaiseman nuortenkirjallisuuden verkkolehden Lukufiiliksen päätoimittajana.  

– Me ollaan Lukukeskuksessa kirjallisuuden asialla. Lukukeskuksen tavoite on, että kaikilla olisi pääsy lukuelämyksiin ja lukemisen maailmaan. Se on varmasti tärkeää myös Lukumummeille ja -vaareille, Tammelin summaa. 

”Lukutaidolla on tosi paljon yhteiskunnallista merkitystä” 

Kirjallisuus ja lukeminen ovat aina tuoneet Tammelinin elämään paljon iloa, ja hän toivoisikin, että kaikki voisivat päästä käsiksi tähän iloon. Kuitenkin myös lukemisen ja lukutaidon yhteiskunnallinen ulottuvuus kiinnostaa häntä: 

– Minulle on viimeistään Lukukeskuksessa valjennut, miten tärkeä asia lukutaito on myös ihmisten tasavertaisuuden ja hyvinvoinnin ja demokratian kannalta. Lukutaidolla on tosi paljon yhteiskunnallista merkitystä! Se innostaa, että pääsen tähän asiaan omalta osaltani vaikuttamaan. Lukukeskus pyrkii myös viestimään päättäjille lukutaidon tärkeydestä ja sen koen tosi mielekkääksi, Tammelin kertoo.  

Lasten ja nuorten heikkenevä lukutaito ja lukuinto ovatkin jatkuvasti keskustelun aiheena niin lukutaidon parissa työskentelevillä kuin valtakunnallisessa mediassakin. Minkä Vilma Tammelin näkee avaimeksi lasten ja nuorten lukuinnon herättämiseen? 

–Paras ratkaisu on ehkä se, että lapsista kasvatetaan lukijoita ihan pienestä pitäen ja perheet ovat siinä mukana. On tärkeää, että lukemiseen syntyy positiivinen suhde. Perheistä ja kouluista voisi rakentua lukevia yhteisöjä, siinä näen toivoa tosi paljon, Tammelin pohtii. 

Myös Lukumummit ja -vaarit voivat olla osana lukevaa yhteisöä: 

–Lukumummeista ja -vaareista kun puhutaan, niin he voivat luoda sellaisia ihania myönteisiä, yhteisiä lukukokemuksia. On tärkeää, että lukemiselle on aikaa koulussa. Ja Lukumummit ja -vaarit tuovat myös sitä kivasti kouluarkeen! 

Aina monta kirjaa kesken 

Lukijana Tammelin ei ole nirso. Äidinkielen opettajaksi valmistunut Tammelin luki opiskeluaikana paljon klassikoita, ja ne kiinnostavat yhä. Nykyään hän lukee kuitenkin fiiliksen mukaan.  

–Olen lukijana sellainen, että aina on monta kirjaa kesken. Tykkään lukea tosi erityyppisiä kirjoja. Lempikirjani ovat nykykaunokirjallisuutta, mutta melkein aina on jokin tietokirjakin luureissa kuuntelussa. En ole sen tyyppinen lukija, että aina pitäisi kaikki uusimmat teokset lukea, mutta seuraan kyllä kirjasomea ja saan sieltä paljon lukuvinkkejä.

Viimeisimpänä luettavana on ollut Johanna Venhon teos Ensimmäinen nainen

– Kaunokirjallinen teos, jossa on Sylvi Kekkonen kertojaäänenä, ja hän puhuu siinä omasta kirjoittamisestaan. Se on ollut ihanaa luettavaa! 

Nuortenkirjoista Tammelinilla on tällä hetkellä kesken vastikään julkaistu uusi kieliversio ruotsalaisen lasten- ja nuortenkirjailija Maria Gripen romaanista Salaisuus varjossa. Nuortenkirjallisuuteen keskittyvän verkkolehden päätoimittajuus onkin laajentanut Tammelinin lukurepertuaaria:  

– Lukufiiliksen myötä olen tykännyt viime aikoina lukea entistä enemmän myös nuortenkirjoja, hän iloitsee.  

Lopuksi Tammelin lähettää vielä terveisiä Lukumummeille ja -vaareille ympäri Suomen: 

– Haluan sanoa, että Lukumummien ja -vaarien työ on tärkeää ja tuo varmasti paljon merkityksellisiä hetkiä sekä lapsille että ikääntyneille. Toivon pitkää ikää tälle toiminnalle. Lukumummit ja -vaarit ovat ihania lukemisen esikuvia ja ääneen lukemisen lähettiläitä!  

Scroll to Top
Skip to content