Haastattelussa: Lukumummi Anneli

Lukumummi Anneli Jokiselle lukeminen on avain sivistykseen, hyvään oloon ja kaikkeen hyvään, mitä maailmassa on.

Anneli Jokinen toimi Lukumummina viitisen vuotta toiminnan alkuaikoina. Hän on kirjoittanut ja tulkinnut laulun sekä kaksi Lukumummi ja -vaari -toiminnasta kertovaa räppiä, joita on päässyt myös esittämään lukuisissa tilaisuuksissa. Lukumummi-toimintaan Jokisen innoitti halu tehdä vapaaehtoistyötä sekä kaipuu rakkaaseen kouluympäristöön.

Anneli Jokinen toimi opettajana yli neljä vuosikymmentä, ja pitkän uran aikana monenlaiset lukemisen opettamisen menetelmät tulivat tutuiksi. Kun Jokinen näki lehdessä ilmoituksen Lukumummi-toiminnasta, ei hän epäröinyt.

– Päätin heti, että tuohon haluan mukaan, koska pääsen kosketuksiin sen saman työn kanssa, josta olin 40 vuotta ihan suunnattomasti nauttinut. Olin jo tutustunut niihin ongelmiin, joita lukemaan oppimisessa voi kohdata, joten koin, että saattaisin myös Lukumummina voida löytää avaimia siihen, miten päästään eteenpäin, jos lukeminen ei meinaa sujua, Jokinen toteaa.

Opettamisen Anneli Jokinen koki aina mielekkääksi työksi, johon hänet oli tarkoitettu. Syksyisin hän palasi töihin riemulla, eikä työ edes tuntunut työltä. Kokemukset sekä alkuopetuksesta että myöhempien vuosiluokkien opettamisesta tekivät selväksi lukutaidon laajan merkityksen – vaikeudet lukemisessa kertautuvat kaikissa oppiaineissa.

– Lukeminen on kyllä taito, joka pitäisi todella hyvin opettaa ja oppia, koska se on niin olennainen taito koko elämää ajatellen, Jokinen korostaa.  – Lukeminen opettaa, virkistää, auttaa asettumaan toisten ihmisten asemaan ja avartaa maailmankuvaa. Niin minä koululaisillekin aina sanoin, että lukemalla pääsette matkalle vaikka mihin maahan!

Lukutaidon harjoittamisessa voivat Lukumummit ja -vaarit olla avuksi kuuntelemalla ja tukemalla. Tärkeimmäksi taidoksi Lukumummille tai -vaarille Anneli Jokinen mainitsee läsnäolon.

– Täytyy osata olla läsnä tilanteessa, siitä kaikki tekeminen lähtee. Täytyy osata rauhoittaa lapsen mieli, että lapsi kokee, että nyt ollaan turvallisessa paikassa turvallisen ihmisen kanssa. Eihän kukaan pysty jännityksen tilassa harjoittelemaan tarpeeksi hyvin, Jokinen pohtii.

Sen lisäksi, että Anneli Jokinen on toiminut Lukumummina kymmenille lapsille, on hän jättänyt Lukumummi- ja vaari -toiminnalle oman, aivan erityislaatuisen kädenjälkensä Lukumummi-räppien muodossa. Jokinen tarttui kaikessa hiljaisuudessa Lukumummien kevätjuhlassa ilmoille heitettyyn ajatukseen Lukumummeista kertovasta laulusta, ja pian paperille olikin syntynyt Lukumummi-toiminnan tiivistävä ja lukemisen tärkeyttä korostava rap-kappale sekä laulu, joka sai sävelen Leena Pyylammen kynästä. Toinen Jokisen myöhemmin sanoittama ja säveltämä räppi taas käsittelee monikielisyyttä, kansainvälisyyttä ja suomen kielen oppimisen haasteita – nekin teemoja, joiden kanssa Jokinen on Lukumummina työskennellyt.

Rap valikoitui kahden kappaleen genreksi puhtaasta uteliaisuudesta.

– Olin jonkin verran kuullut räppejä, enkä niistä oikein pitänyt, sanoistakaan ei aina saanut selvää. Rap oli minulle sellainen outous, johon halusin oman tekemisen kautta tutustua. Eiväthän nämä Lukumummi-räpit aivan samanlaisia ole kuin radiossa soivat. Tärkeää niissä oli, että lapset pystyvät ne sanat selkeästi lausumaan, Jokinen muistelee iloisena.

Rap-kappaleiden kirjoittaminen sekä lasten kanssa yhdessä harjoitteleminen ja esiintyminen ovat jääneet Anneli Jokiselle mieleen yhtenä parhaista Lukumummi-muistoista. Kohtaamiset lasten kanssa olivat ylipäätään merkityksellisiä.

Lisäksi Anneli Jokinen muistelee lämmöllä Lukumummi-toiminnan yhteisöllisyyttä.

 – Oli virkistävää kohdata muita Lukumummeja ja -vaareja, ja kävinkin vertaistapaamisissa innokkaasti. Siellä tunsi tekevänsä tärkeää työtä! Jokinen kertoo.

Lopuksi Anneli Jokinen haluaa vielä lähettää terveisiä Lukumummina kohtaamilleen ihmisille sekä nykyisille vapaaehtoisille:

– Kaikille nykyisille Lukumummeille ja -vaareille toivotan innostusta siihen tärkeään työhön, jota he tekevät. Ja kaikille Lukumummi-toiminnan kautta kohtaamilleni ihmisille ja tapaamilleni koululaisille haluaisin sanoa suuret kiitokset, ja toivottaa kaikkea hyvää elämään sekä lukuterveisiä!

Scroll to Top
Skip to content