Erilaisia etäkokeiluja MLL:n Uudenmaan piirissä

Erilaisia etäkokeiluja MLL:n Uudenmaan piirissä

Yhdessä lasten lukutaitoa edistämässä

Perhetoiminnan koordinaattori Annika Rinta-Jouppi on työskennellyt Mannerheimin Lastensuojeluliiton Uudenmaan piirissä useamman vuoden, joista pari viimeisintä tiiviisti Lukumummi ja -vaari -toiminnan parissa. Lukumummi ja -vaari -toiminta on yksi osa MLL:n sukupolvitoimintaa. 

– Lukumummi ja -vaari -toiminta on ollut viime vuosina kasvavaa toimintaa kenties senkin takia, että mediassa on ollut paljon puhetta lasten lukutaidon heikentymisestä ja siitä, kuinka erilaiset pelit ja laitteet vievät aikaa perinteiseltä lukemiselta, Rinta-Jouppi arvelee. 

Uudenmaan alueella oli vuoden 2020 alussa 191 Lukumummia ja -vaaria 65:llä eri koululla. Koronan takia kouluille ei ole päässyt moneen kuukauteen. Annika Rinta-Jouppi on kuitenkin onnellinen siitä, että lähes kaikki Lukumummit ja -vaarit haluavat edelleen olla mukana toiminnassa ja haluavat jatkaa lukutuokioita kouluilla heti kun se on taas mahdollista. 

– Elokuisessa Uudenmaan alueen Lukumummien ja -vaarien kyselyssä nousee esiin vahva sitoutuminen ja tyytyväisyys tähän toimintaan. Todella monelle vapaaehtoiselle itselleen lukeminen on tärkeää ja he haluavat jakaa samaa hyvää lapsille. Suomalaiset eläkeikäiset ovat todella aktiivisia, Rinta-Jouppi kiittelee. 

Kun kouluille ei päässyt, monet Lukumummit ja -vaarit osallistuivat koulujen aloitusviikolla koulutien turvaajat -kampanjaan, jossa huomioliivilliset vapaaehtoiset varmistivat, että pienet oppilaat pääsivät turvallisesti suojatien yli. Tämä on ollut yksi mielekäs tapa olla auttamassa ja tukemassa koululaisia. 

ERILAISIA ETÄKOKEILUJA

Koulujen sulkeuduttua keväällä Uudenmaan piirissä haluttiin kuitenkin pitää Lukumummeihin ja -vaareihin yhteyttä ja tarjota heille jotakin toimintaa. Niinpä Zoomin välityksellä aloitettiin viikoittaiset keskiviikkokahvit, joihin osallistui paljon vapaaehtoisia. Etävertaistapaamisia jatketaan nyt syksyllä kerran kuukaudessa. Lukumummien ja -vaarien toiveesta tapaamisissa on aina jokin tietty aihe, josta on alustus ja sen jälkeen keskustelua. Annika Rinta-Jouppi suosittelee etätoiminnan kokeilemista kaikille. 

– Etätapaamiset mahdollistavat sen, että ihmiset eri alueilta tapaavat toisiaan ja pystyvät jakamaan kokemuksiaan ja antamaan vinkkejä. Se rikastuttaa tapaamisia. 

Etänä järjestettävissä vertaistapaamisissa hyvä puoli on myös se, että moni sellainenkin Lukumummi ja -vaari pääsee mukaan, jolle matkustaminen kasvokkain tapaamiseen on vaikeaa tai jopa mahdotonta. 

Kevään kokeilujen pohjalta syksyllä on aloitettu myös etänä tapahtuva koulutuki, koulujelppi. 

– Aluksi on tarkoitus kokeilla kolmen eri koulun kanssa. Katsotaan, miten se lähtee liikkeelle. Sitä kautta innokkaat vapaaehtoiset voivat olla mukana auttamassa, Rinta-Jouppi kertoo Uudenmaan piirin suunnitelmista. 

Etänä tapahtuvassa koulujelpissä vapaaehtoinen voi itse ilmoittaa ne oppiaineet, joissa hän kokee pystyvänsä auttamaan parhaiten. Oppiaineiden lisäksi yhtenä vaihtoehtona on myös lukutuokio eli yhdessä lukeminen tietokoneen välityksellä. Etätoiminnan kehittämisen rinnalla seurataan koronatilannetta ja toivotaan, että jossain vaiheessa Lukumummit ja -vaarit pääsevät taas käymään kouluilla perinteisesti.

Kuka voi lähteä vapaaehtoiseksi Lukumummi ja -vaari -toimintaan?

– Oikeastaan ihan kuka vain, joka itse nauttii kirjallisuudesta ja lukemisesta ja josta on kiva lukea toisen kanssa. Mukana olevat vapaaehtoiset kertovat, että he saavat valtavasti energiaa lasten kanssa olemisesta. On myös hyvä muistaa, että kyse ei ole opettamisesta eli ei tarvitse olla alan ammattilainen. Riittää, että on oma itsensä ja läsnä siinä tilanteessa, tsemppaa ja kannustaa, ja nauttii siitä lukemisesta ja lapsen lukemisen kuuntelemisesta, Annika Rinta-Jouppi vastaa iloisena.

Annika Rinta-Jouppi nauttii itsekin lukemisesta. Lasten ollessa pieniä hän tosin ehti lukea lähinnä lastenkirjoja, mutta nyt Rinta-Joupilla on jälleen aikaa lukuharrastukselle. Rinta-Jouppi pitää mm. Laila Hirvisaaren ja Kaari Utrion tuotannosta. Kirja, jonka hän on lukenut monta kertaa, on Anna Kortelaisen kirjoittama Albert Edelfeltin elämästä kertova Virginie! 

Lopuksi, millaisia terveisiä Annika Rinta-Jouppi haluaa lähettää kaikille toiminnassa mukana oleville? 

– Tsemppiä kaikille tähän epävarmuuteen! Luetaan jokainen kotona mielenkiintoisia kirjoja, niin on sitten jaettavana kokemuksia ja intoa, kun päästään taas lukemaan lasten kanssa. Jos omalla alueella on mahdollisuus kokeilla etätoimintaa, niin kannattaa rohkeasti osallistua, vaikka se ei olekaan sama asia kuin kasvokkain tapaaminen. Se on mielenkiintoista ja silläkin tavalla voi auttaa ja olla mukana lasten kouluelämässä. Etätoiminta on yllättävän toimivaa ja mukavaa. Muistakaa myös jokainen huolehtia itsestänne ja kiitokset kaikille! 

Scroll to Top
Skip to content