Arvaa sana -korttipeli

Arvaa sana – korttipeli

Arvaa sana – mummeja ja vaareja
vilisevä sananselityspeli on täällä!

Pelaa mummeja ja vaareja vilisevää sananselityspeliä!

Näe, mitä Hermanni-vaari ja Helmi-mummi touhuavat vapaa-ajalla.
Opi tuntemaan myös ketut Paulin ja Pauliinan sekä Vilske-, Tyrsky- ja Jätskinryöstäjä-lokit.

Miten korttipeli on saanut alkunsa?

Vuonna 2012 aloitettiin Lukumummi ja -vaari –toiminnan kehittäminen. Toimintamallissa vapaaehtoiset seniorit käyvät koulupäivien aikana lukemassa oppilaiden kanssa kahdenkeskisissä lukutuokioissa. Vuonna 2015 Lukumummit ja -vaarit alkoivat lukea myös S2-oppilaiden kanssa. Toiminnassa olevilta vapaaehtoisilta kysyttiin, mitä he harrastavat ja heitä pyydettiin kertomaan lempipuuhistaan ja hauskoista sattumuksista. Nämä vastaukset ovat innoittaneet pelin tekemiseen ja korteissa esiintyvät sanat ja kuvat kertovat siitä, mitä nykyajan Lukumummit ja -vaarit tekevät.

Tiimimme halusi tehdä hauskan tavan tukea sanaston oppimista ja mietimmekin miten innostaa lapsia käyttämään suomen kieltä. Hyviä oppimispelejä on varsin vähän. Niinpä nyt saatavilla on hauska ja hyödyllinen Arvaa sana -sananselityspeli!

Kielitaitoa pelaamalla

Monet pelaamiseen liittyvät tilanteet ovat hyviä myös kielen harjoittelun kannalta. Tällaisia ovat erilaiset vuorovaikutustilanteet sekä tarve asioiden, tunteiden ja tahdon ilmaisemiseen. Arvaa sana -sananselityspeli luo hyvät puitteet uuden oppimiselle.

Valmiin pelin värillisenä laatikossaan voi tilata NMI:n kaupasta (klikkaa tästä)!

Tästä klikkaamalla voit ladata pdf-muodossa itsellesi pelin harmaasävyisenä! 

Muista ladata myös ohjevihko (klikkaa tästä)!

MIKÄ

Arvaa sana -sananselityspeli on hauska peli, jossa teemana on Lukumummien ja -vaarien vapaa-ajan vietto ja hauskat arjen sattumukset.

PELIN SISÄLTÖ

Peli sisältää 45 kuvakorttia ja 45 sanakorttia, jotka luotiin Lukumummeille ja -vaareille luodun kyselyn perusteella. Kuvat ja sanat jakaantuvat kuuteen eri teemaan.

MITEN PELATAAN

Pelissä kuvia ja sanoja selitetään erilaisilla hauskoilla tavoilla ja kerätään pisteitä. Pelin mukana tulee selkeä ohjevihko, jonka avulla pelistä pääsee hyvin jyvälle. Lisäksi mukana on ehdotus muunnelmista.

KIITOKSET

Kiitämme kaikkia pelin suunnittelussa ja toteutuksessa avustaneita kouluja, pelitestaajia ja harjoittelijoita! Erityisesti kiitos kaikille vapaaehtoisille Lukumummeille ja -vaareille!

Pelin ohjevideo

    

Lue lisää:

Mäyrä, Frans, Sihvonen, Tanja, Paavilainen, Janne, Saarenpää, Hannamari, Kultima, Annakaisa , Nummenmaa, Timo, Kuittinen, Jussi, Stenros, Jaakko, Montola, Markus, Kinnunen, Jani & Syvänen, Antti 2010: Monialainen pelitutkimus. http://www.uta.fi/sis/iti/valintakoeteos/Pelitutkimus_2016.pdf

Niinistö, Hanna 2010: Media haastaa kasvattajan pelikentälle. – Antti Pentikäinen, Anu Ruohola, Hanna Niinistö, Riku Olkkonen ja Elina Ruddock (toim.) Mediametkaa! Osa 4 – Kaikki peliins. 53–59. Helsinki: Mediakasvatuskeskus Metka ry.

Scroll to Top
Skip to content