Vapaaehtoistyöllä merkitystä hyvinvoinnille – ”Lapset energisoivat minua”

Lukumummit ja -vaarit tekevät vapaaehtoistyötä, jossa antavat aikaansa ja lukuintoaan, mutta mitä he itse toiminnasta saavat? Paljonkin, jos on uskominen pitkään toiminnassa mukana olleita Lukumummoja. Kiitosta saivat niin lapset kuin muiden Lukumummien ja -vaarien tapaamiset.

–Lapset energisoivat minua. Lasten innokkuus tuottaa minulle suurta iloa, Tikkalan koululla Lukumummina toimiva Paula Määttä kertoo, –Se kuinka lapset tulevat punaposkisena kertomaan asioistaan ja kuinka innokkaita he ovat.

Useamman vuoden toiminnan mukana ollut Liisa Saksa taas kertoo tutustuneensa Lukumummi-toiminnan kautta uusiin ihmisiin ja saaneensa vertaisryhmän tapaamisessa tukea ja vinkkejä. –On ollut mukava kuulla myös muiden kokemuksia lukutuokioista. Lapset ovat kuitenkin niin erilaisia, Liisa kertoo.

20160222-_MG_8766

VAPAAEHTOISTOIMINNAN MERKITYS OMALLE HYVINVOINNILLE

Toimintamallissa onkin jo kehitysvaiheessa huomioitu myös Lukumummien ja Lukuvaarien hyvinvointi.

–Olemme mitanneet koettua hyvinvointia ennen ja jälkeen mukana toiminnassa olemisen ja tulosten mukaan Lukumummina tai Lukuvaarina toimiminen lisää kokemusta omasta hyvinvoinnista. Tulos on samansuuntainen, kuin muissa vapaaehtoistyön merkitystä koskeneissa tutkimuksissa, Hanna Pöyliö Niilo Mäki Instituutista kertoo.

Erittäin suureen rooliin Lukumummien ja Lukuvaarien mukaan nousee myös oman toiminnan merkityksellisyys:  –Aluksi mietin, että onko sillä mitään merkitystä, että luetaan lapsen kanssa se 20 minuuttia kerran, kaksi viikossa. Mutta opettaja rohkaisi sanomalla, että kyllä sillä todella on merkitystä ja lopulta sen näki itsekin, Paula Määttä kertoo.

Jos omia lapsenlapsia ei ole tai he asuvat kaukana, Lukumummina ja Lukuvaarina pääsee mukaan myös sukupolvien ketjuun. Toimintaa ei ole koettu liian sitovaksi vaan pikemminkin viikon kohokohdaksi.  –Säännöllinen meno kerran viikossa tekee todella hyvää, toivakkalainen Lukuummi Maire Jääskeläinen summaa.

 
Teksti: Suvi Ylönen, Niilo Mäki Instituutti


0 Comment

Would you like to join the discussion? Feel free to contribute!

1 Trackback

Write a Reply or Comment