Lukumummilla on aikaa kohdata lapsi

Lukumummi ja -vaari -toiminnan ehdottomia vahvuuksia on lapsen kohtaaminen. Poikkeuksetta kaikki Lukumummit ja Lukuvaarit kertovat samaa tarinaa siitä, kuinka lukutuokioilla on aikaa jutella lapsen kanssa ja kuulla mitä lapsella on sanottavanaan. Nykymaailmassa aika onkin jotakin, minkä antaminen lapselle voi olla korvaamattoman arvokasta.

-Se on mun kanssa siinä se lapsi ja se on meidän yhteinen hetki. Lukutuokiolla sitä on aikaa jutella rauhassa myös muista lapsen kuulumisista ja kuunnella mitä lapsella on sanottavanaan. Se on tärkeää siksikin, että ne muut asiat voivat vaikuttaa lukutuokioon, Liisa Saksa kertoo.

Liisa on kokenut lasten kanssa yhdessä lukemisen merkityksellisenä. Syksyn 2015 Liisa toimi maahanmuuttajataustaisen lapsen Lukumummina.
-Yhden kerran tämä lapsi piirsi sydämiä ja kirjoitti, että Liisan kanssa on mukava lukea, Liisa kertoo, -Kyllähän nämä tällaiset kokemukset sitten kantaa.

 

Lukumummi ja lapset

Omat lapsenlapset innostavat Lukumummi-toimintaan

Liisan innostus Lukumummi-toimintaan lähti omien lapsenlapsien kanssa lukemisesta. Neljän lapsen mummo koki lasten kanssa lukemisen mielekkäänä ja oli vaikuttunut siitä, kuinka innoissaan lapset olivat.

-Vanhin lapsenlapsi on nyt 10-vuotias ja hänen kanssaan tuli luettua Kalevalaa ja Runebergistä kertovaa kirjaa. Jotenkin se lukemisen tärkeys on todella näyttäytynyt, kun olen lukenut lapsenlapsille. Luen heidän kanssaan niin paljon kuin pystyn. Lukumummiksi lähteminen olikin sitten luonnollinen jatkumo tälle, Liisa kertoo.
Koska omat lapsenlapset asuvat kauempana, hoitotyöstä eläkkeelle jääneellä 67-vuotiaalla Liisalla on aikaa käydä kerran viikossa koululla lukemassa lasten kanssa.
-Ilmeisesti Lukumummina toimimisessa on jokin viehko ollut, kun edelleen olen tässä. Tämä toiminta on vaan loksahtanut minulle, Liisa nauraa. Syksy 2015 olikin Liisalle jo neljäs vuosi, kun hän toimii Lukumummina.
Liisalla on lämpimiä muistoja vuosistaan Lukumummina. –Minulle on tehty piirroksia ja pidetty läksiäisjuhlat luokassa. Lapset ovat lähteneet mielellään lukemaan ja tämä onkin ollut sellainen yhteisöllinen juttu, Liisa kertoo.

 

Teksti: Suvi Ylönen, Niilo Mäki Instituutti


0 Comment

Would you like to join the discussion? Feel free to contribute!

Write a Reply or Comment